banner manager1

Banners, the favourite online ad format/ Manager Magazine №119 Sept’2008 (in BG)

banner manager1

Банерът, любимата интернет реклама
Списание Мениджър, брой 119, септември 2008г.

Уеб банерът е най-разпространената форма на интернет реклама в България. Дотолкова, че за болшинството рекламодатели, медийни и рекламни агенции жанрът „интернет реклама” започва и завършва с изработката и медиа планирането на банери. Защо това е погрешно и докога ще продължи доминирането им, е отделна тема. Засега, и докато все още не сме обявили банера за изчезващ вид, нека обобщим успешните практики и класическите грешки, за да правим по-компетентни и по-ефективни уеб банер кампании.

ИСТИНИТЕ

1. Независимата статистика е най-важна

Основно предимство на интернет като медиа е измеримостта му. Не пропускайте да измервате кликрейтa на банерите си (съотношението между броя излъчвания и броя кликове) по дни и по портали. Тази единствена контролна стойност зависи от 10-20 различни фактора – някои във вашия контрол, други – не, и е добре да знаете как да им влияете. Но за начало е задължително кликрейтът да се измерва.

Най-добрият вариант е да работите с независима статистика на агенцията, която изработва банерите. От програмистка гледна точка това е много лесна задача – към всеки банер се добавя парче програмен код („таг”), който следи броя излъчвания и броя кликове на банера и ги показва в страница, достъпна само за вас.

Ако някой от порталите махат въпросните тагове от банерите, бъдете категорични – тези тагове не пречат нито на работата на портала, нито на показването на банера и единствената причина някой да иска да ги махне, е за да ви „удари в кантара”.

2. Порталите също имат статистика и трябва да ви я показват

Най-малкото за да не влизате в ролята на оня, дето дава баницата, е редно да изисквате от порталите достъп до тяхната статистиката на вашата кампания – така, както всеки клиент получава детайлна сметка за покупката си. Те не само, че не трябва да ви го отказват, но следва да ви позволяват да наблюдавате ежедневното изпълнение на медиа плана в процеса на кампанията. Очевидно е, че никой портал няма да ви покаже статистика, която доказва неизпълнение, но ако не проявявате никакъв интерес към резултатите, ще се намери и кой „да яде баницата”.

3. Успешното планиране е въпрос на опит и информираност

Като начало, добре е да се доверите на агенция, която има опит точно в интернет планирането, вместо да използвате по инерция регулярния си медиа шоп.

Следващият въпрос, който трябва да решите, е продължителността на банер кампанията. Минималният период, за да се усети някакъв ефект, е десетина дни, а за един календарен месец, при добър медиа микс, се постига отлично покриване на пазара и насищане с посланието.

Във всеки портал планирайте между 4 и 7 дни, които са напълно достатъчни да обхванете регулярната му публика. Вероятно вече знаете, че и в България навлязоха две уеб-метрични системи – Нилсен, която е уебсайт-центрична и измерва посещаемостта по сайтове и Гемиус, която проследява поведението на представителна извадка от публиката. Използвайте ги, за да се възползвате от друго предимство на интернет – оптималното таргетиране.

4. Интернет отразява пазарния интерес към продуктите ви

Всеки иска рекламата му да продава. Но дори при много прецизно таргетиране, интернет няма да надхвърли, а по-скоро ще отрази пазарния интерес към офертата ви.

Ето как можете да изчислите съвсем опростено очакваните резултати: купувате 1 милион импресии. При добър кликрейт от 0.5%, 5 000 потребителя ще проявят интерес и ще се окажат на промо страницата ви. Ако сте си поставили за цел 1 000 продажби само с тези импресии, това означава цели 20% от облъчените да купят. Пренесете желаните 20% ефективност в другите си медийни канали – печатна, радио и телевизионна реклама и ще се убедите, че такива пропорции едва ли са реалистични.

След това направете обратната сметка – ако 5% от облъчената с медийна реклама публика купува, то за да постигнете 1 000 продажби онлайн, е необходимо 20 000 потребители да проявят интерес, като посетят страницата ви. Това, при 0.5% кликрейт, се равнява на 4 милиона закупени импресии.

ЗАБЛУДИТЕ

1. Банерът е аналогичен на печатно каре

Не подценявайте банера. Той е интерактивен, анимиран формат и е необходимо да съдържа не само рекламно послание, но и полза за потребителя плюс  “call to action” (какво е нужно да направи, за да получи ползата). Разбира се, вашето лого трябва да присъства, като подобно на телевизионен спот, можете да го покажете в началото, в края или да се вижда през цялото време.

Банерът има две основни роли: функционална – да служи като линк от портала към сайта ви и рекламна – чрез оригинален дизайн да интерпретира желаното рекламно послание. Погрешно е да се залита само в една посока – досадно, ниско разредно мигане „кликни на всяка цена” или увличания в художественост „банер заради самия банер”.

2. Банерът е самодостатъчна рекламна форма

Не бива и да го надценявате. Банерът има един изключително важен прерогатив – страницата, към която води. От вас зависи дали ще го използвате като самодостатъчен формат или повече като трейлър към целият „филм”. Все пак, в сайта разполагате с много повече средства за въздействие и връзка с клиентите – дизайн, текстове, видео, филм, звук, 3D, анимации, игра, регистрации на потребители, а банерът е ограничен като продължителност, тежест, обем и изразни средства. А и не можете да контролирате съдържанието на портала, докато се излъчва.

Може би най-сериозната грешка в опитите за банер реклама е цялото усилие да се концентрира в самия банер, а сайтът, към който той води, да се състои от скучни, дълги текстове, статична картинка с 2-3 надписа, странички с нулева интерактивност и без стойност за потребителя. За съжаление точно на база високите очаквания към банера и последващото разочарование много рекламодатели обявяват интернет рекламата за „неработеща”.

3. Дългосрочните пакетни предложения са изгодни

Това по принцип е така, но не и ако станете част от „пейзажа”. Постоянното присъствие с банер в даден портал силно занижава ефективността както на конкретния банер, така и на последващи банери от същия рекламодател. Изглежда банерът започва да се приема като част от дизайна на портала и се привиква не само към съдържанието му, но изобщо към присъствието на този рекламодател.

За „банер слепотата” говорят и цифрите. Много често в медиа микса се е случвало да включваме не само специално подбрани портали за срока на кампанията (около месец), но и сайтове, в които клиентът рекламира целогодишно. В тези случаи един и същи банер – с еднакъв криейтив и съдържание – постига кликрейт между 0.7% и 1.75% в новите портали и до 10 пъти по-нисък кликрейт (0.1% – 0.4%) в целогодишните. Дори да получавате ценова отстъпка за обем от 10 пъти (което е малко вероятно), подобна ниска ефективност показва сериозна грешка.

4. Банерите с богата медиа са не само атрактивни, но и ефективни

Банери, които се появяват от нищото, изскачат извън очертанията си, оцветяват и „обелват” страницата с новините, вдигат шум, излъчват видео, реагират на мишката ви – форматите на банерите с богата медиа ще продължат да се развиват. Но не бива да забравяте, че повечето от тези банери действат като „прекъсване за реклама”, което е в остро противоречие с фундаменталния принцип на интернет – „гледам това, което сам избера” и често се приема като навлизане в лична територия.

Бързо развиващите се технологии отварят вратите за много креативни, дори революционни решения (можете да проверите докъде са стигнали световните лидери в бранша – eyeblaster.com), но все още в българските портали са възможни минимална част от форматите, а и цените им са двойни.