argenta logo

Interview for Argenta/ argentabg.com (in BG)

Интервю на Росица Вичева за Аргента

С коя дума бихте се описали?

Червено (прилагателно, ярък цвят с много нюанси, символизира живот, страст, енергия, агресия, движение)

Каква е житейската Ви философия?

Препятствията са възможности за намиране на нови подходи, всичко е свързано и няма нищо случайно, понякога несбъдването на желанията е истинската благословия.

Бихте ли живяли в чужбина?

Да, ако съм подходящо придружена и ангажирана с интересна работа и не, ако твърде дълго се чувствам „в чужбина” и нямам билет за връщане в джоба.

От колко време сте в бизнеса?

С интернет маркетинг и реклама се занимавам от близо 4 години. Преди това съм се занимавала с продажби около 10 години. Все пак, рекламата трябва да продава и преходът беше естествен.

Ако решите да рекламирате себе си, но имате право да изберете само един вид медиа, коя ще бъде тя?

Интернет, разбира се, плюс немедийна реклама под формата на събития.

Какво означава терминът реклама?

Определението от моя опит е: „Някой иска да ми продаде нещо като – в най-добрия случай – е избрал релевантно за продукта си послание и формат, с което ме забавлява/ обучава/ възпитава/ възхищава – т.е. ме прави съпричастна.”

Качествено ли е българското образование в областта на рекламата?

В областта на интернет рекламата и маркетинга смятам, че образование в България на практика няма. Познавам и ежедневно се срещам с топ-рекламисти и хора в маркетинг екипите на най-големите рекламодатели – бих казала, че точно тяхната увереност, че разбират _и_ от онлайн/ интерактивна  реклама е най-голямото предизвикателство пред агенцията ни и мен персонално.

Бихте ли работили безвъзмездно за благородна кауза?

Разбира се.

Вярвате ли на данните на изследователските агенции?

Не. И за щастие, не ме вълнуват – в интернет всичко се измерва и няма подобни „метрически” драми.

Какво ви вдъхновява?

Изкуството по принцип, интересна ми е темата за обвързване на рекламата с посланията на големите и оригинални творци и мислители и градската култура.

Подкупвали ли са Ви?

Не.

Подкупвали ли сте?

Не, освен… с усмивки :)

Има ли бъдеще рекламата, предвид твърденията на пиар специалистите за нейния залез?

Това е минало, днес рекламата я „погребват” по други причини – нарасналата сила на потребителите благодарение на… интернет и силата на социалните мрежи. Рекламата няма да изчезне, но ще еволюира.

Каква е разликата между пиар и реклама?

Ако сравним с театъра, рекламата говори с образи и думи от сцената или от афиша, пиар’ът ми краде от времето за разговори в антракта и се набутва в текстовете, които чета.

От къде се информирате за новостите в бранша?

Има безобразно много източници на достъпна информация буквално навсякъде, само време да имам. Предпочитам семинарите и форумите, на които са привлечени маркетинг „гуру”-та и срещам водещите професионалисти от „наше село”, а за ежедневието ползвам мрежата (списъкът е дълъг).

Коя е любимата Ви напитка?

Обичам фрешове, когато съм жадна, шейкове, когато искам да се глезя, кафето заради аромата, вино, за да се опивам и ирландско уиски, за да изкарам „звяра” в мен:))

Любима реклама?

Тази, която току-що съм „родила” и над която работя към момента. Последното ни творение е Играта „Предизвикателства в офиса”: http://promo.ipo.bg/#/home/ – щури идеи за екстравагантно поведение в офиса.

Има ли нелоялна конкуренция в рекламния бранш у нас?

Има навсякъде, нали „по-добре на Вуте да му е зле”.  Конкуренцията е вечна, нелоялността – до време.

Трябва ли да има нормативна уредба, която да определя размера на отстъпките (от медиите) към директните рекламодатели и агенциите?

Тази тема ми в чужда. Всичко може да се договори и това е очарователно.

Какво искате да кажете на колегите си?

„Благодаря, прекрасни сте!”.