ICYGEN_Profile NET1

Profile: ICYGEN/ .net (in BG)

DSC04656Как една интерактивна агенция може да работи успешно в продължение на 10 години на българския и международните пазари? По повод годишнината на ICYGEN … разговаря с Ирина Цанова, управляващ директор за България, Росица Вичева, творчески директор, Кари Танева, старши ръководител проекти, Румен Благоев, старши дизайнер и Станислав Димитров, SEO/SЕМ мениджър.

Поводът / Малко (пред)история: ICYGEN (icygen.com) е основана преди 10 години в Калифорния, като едновременно в София се открива и офис за производство. До 2003 година основният модел на агенцията е вътрешнофирменият аутсорсинг, чрез който се обслужват най-вече клиенти в САЩ. Към днешна дата ICYGEN предлага пълно обслужване в интернет: онлайн маркетинг стратегии, цялостни бизнес модели и разработване на уеб базирани софтуери. ICYGEN има търговски представителства в няколко европейски държави, а производствените ресурси – над 70 човека – все още са в България и немалка част от проектите са за българския пазар.

1. Над какъв проект работите в момента?

Станислав –  В момента работя върху сайта ни за Ронданини (http://www.rondanini.co.uk), най-голямата компания за италиански хранителни стоки в Лондон. Възможностите за уеб реклама в този сектор са практически неизчерпаеми. Предвиждаме силен трафик от всички канали като органични резултати от SEO, платени реклами в Google AdWords UK и запомняща се кампания в социалните мрежи.

Кари – Работя по един от най-сложните и интересни проекти на ICYGEN напоследък – Jobfact (www.jobfact.com). Това е проект за френски клиент, който пуснахме преди 7 месеца. Ключовото при него е, че заедно с клиента в движение развиваме и надграждаме началния бизнес модел. Удивително е да наблюдаваш как се набира популярност във Франция и Европа.

Росица – За четвърта поредна година работя по кампания на Идеал стандарт за България за промоция на конкурса им „Баня на годината” (banianagodinata.com). Тази година творческата ни идея е в посока уеб 2.0 и с особен интерес очаквам как ще реагира българската публика.

2. Кой или какво ви вдъхновява?

Румен  – Обикновено сайтове за дизайн в различни сфери, които не са свързани с уеб дизайн, като: www.lovelypackage.com/, www.dezeen.com/, www.designboom.com и др. Ирина – Най-голямото вдъхновение за мен е признателността на клиентите. Невероятно е когато виждаш как със създадена от нас идея сме допринесли за постигането на поставените от клиента бизнес цели.

Росица – Не зная дали това е точно „вдъхновение”, но продължава да ми е интересна здравословната диалектика между творчество и комерсиалност, в която се раждат и най-силните от маркетинг гледна точка продукти.

3. Кой е най-добрият проект, над който сте работили през последната година и защо?

Кари – Категорично Jobfact. Това е новаторски уеб базиран бизнес модел, който надграждаме постоянно, непрекъснато поставя функционални и технически предизвикателства пред нас, но и виждаме как реално се печелят пари чрез него.

Станислав – Определено това е сайтът на Nokia Bulgaria (www.nokia.bg), но не само заради възможността да работя с един от най-големите световни брандове. Впечатли ме перфектната корпоративна комуникация, иновативния подход към използваните технологии на сайта, но и внимание за техния ефект върху потребителите, и разбира се акцентът върху потребителите на мобилен интернет и свързаните с това Nokia приложения.

4. Кой е най-добрият сайт, направен от друг дизайнер, който сте виждали през последните 12 месеца?

Румен – Трудно бих могъл да твърдя, че съм видял „най-добрия сайт”, но все пак голямо впечатление ми направи арт проекта: http://www.fly16x9.com/

5. Кои са основните инструменти, които използвате в работата си?

Станислав – Арсеналът ми от инструменти е разнообразен в зависимост от това дали работя по SEO, PPC или маркетинг в социалните мрежи, но винаги има някои незаменими такива – надежден браузър (Mozilla Firefox) с персонализирани настройки и добавки като SEO For Firefox, Web Developer, Firebug и Greasemonkey, добър FTP клиент (Filezilla), огромна част от продуктите на Google заедно с APIs (където са приложими), както и универсалните MS Excel и Crimson Editor. По отношение на PPC кампаниите не мога без AdWords Editor и Website Optimizer, както и без надеждни proxy списъци за съответната държава. В маркетинг за социалните мрежи разнообразието е най-голямо, тъй  като нови и все по-добри приложения за Twitter, Facebook , YouTube и LinkedIn излизат буквално всеки ден, затова там търся решения според целите на конкретния проект.

6. Kак се справяте с клиенти, които не са сигурни какво точно искат?

Росица – Когато ни брифират, най-любимият ми въпрос е „Какво искате да постигнете?”, като се опитвам да дефинирам измерими желани резултати и в предложението ни да опиша как те ще се изпълнят. Друг подход е показването на портфолиото ни с примери за осъществени проекти, защото клиентите купуват неща, които могат да и представят.

7. Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли до момента в работата си?

Росица – Едно от най-сериозните предизвикателства е позиционирането на ICYGEN на различните пазари, включително измислянето и „опаковането” на услугите ни за отделните страни. Разполагаме с едни и същи ресурси и предлагаме няколко основни услуги, но те се оценяват и ползват по различен начин тук и във Франция, например. За шестте години, през които съм в ICYGEN, минахме през няколко различни модела.

Ирина – Например в България след като „проходихме” най-вече чрез рекламните си кампании и концептуалните дизайни, сега работим по цялостни маркетинг стратегии и допълваме със сложни, уеб базирани софтуерни решения. Тази гъвкавост обаче е от изключителна важност при динамична медиа като интернет.

8. Какво е отношението ви към използването на свободен софтуер?

Ирина – Абсолютно сме „За”. Свободният софтуер е част от демократичността на интернет. Разбира се, в името на максималната гъвкавост, предлагаме решения за 4 технологии – PHP, . NET, Java и Flash.

9. За кого бихте искали да направите редизайн на сайта?

Румен За някоя известна, но задължително некомерсиална група като Cinematic Orchestra например. В такива случаи винаги можеш да бъдеш нестандартен.

10. На кого бихте искали да направите сайт и защо?

Росица – Например, на всички институциите, които предоставят социално значими услуги, но тънат в бюрокрация и неефективност. Веднага бързам да кажа, че създаването на сайт не е достатъчно, за да се постигне ефект – задължително е той да се промотира. Правят ми се по-скоро онлайн кампании с обществено значение и промяна на нагласите.

11. Какво смятате за уеб конкурсите?

Росица  – Мисля, че още нямаме български уеб конкурс, който да е обективен, престижен и мотивиращ за екипа ни. Някъде се оценяват само „картинките”, другаде надделява лобито в журито… Например наша вирусна кампания, която събра над милион и половина посещения без никакъв медиа бюджет, се състезава с банери. Няма ясни критерии, няма и институция, която да ги дефинира.

12. Какво мислите за мобилния уеб?

Станислав  – За мен мобилният уеб е бъдещето на интернет – както заради мобилните версии на почти всички стандартни PC/Mac програми и приложения, така и заради темповете на пускане на нови технологии от гиганта Google, насочени изцяло към мобилните устройства.

13. Какви са предизвикателствата пред уебсайт за мобилно устройство?

Станислав – Създаването на уебсайт за мобилни устройства поставя пред уеб дизайнерите предизвикателства, коренно различни от тези при стандартен сайт. Според мен ключови са времето за зареждане, форматирането на текст и графики, съразмерност между съдържанието на сайта и размера на екрана, разглеждане на видео и аудио съдържание.

Росица – Някои наши клиенти изискват да разработваме мобилни версии на сайтовете ни, надявам се,  че през следващата година това ще се утвърди като стандарт за всеки произведен сайт.

14. Ефектност или ефективност е по-важна?

Росица – Това ми прилича малко на въпроса „Умна или красива жена”:) А аз съм на мнение, че няма конфликт между двете. Ползваемостта и дизайнът просто трябва да са подчинени на единна идея, свързана с целите на проекта.

15. Какъв ще бъде интернет след 10 години?

Румен – Вероятно ще мога да отговоря с точност, ако успея да си отговоря на въпроса „Къде сме сега?”. Прогнозите за 2020 са Уеб 3.0 – Семантичен уеб. Като любител на фантастиката, обаче, по-вълнуващо за мен е какво ще представлява Уеб 4.0. Според дефиницията това е Web OS.

16. Работа в екип или индивидуалността е по-важно за вашата работа?

Росица – Екипността. Въпреки, че работата е подходяща и за свободна практика, в ICYGEN почти всичко, което се произвежда, минава през екипи от минимум пет човека, през серия от брейнсторми и обсъждания, а мащабите ни на работа изискват да има малко или много взаимозаменяемост почти по всяко време, за да можем да влизаме в по-кратки срокове на изпълнение и да поемаме голям обем поръчки.

Илюстрации

1_rondaniniРонданини (http://www.rondanini.co.uk) e най-голямата компания за италиански хранителни стоки в Лондон. Сайтът е изработен от ICYGEN и в момента се работи по неговата оптимизация, AdWords  кампания за UK и кампания в социалните мрежи.

 

2_jobfactJobFact (www.jobfact.com ) е платформа за акумулиране и анализ на данни за заплати според позиция и бизнес сектор. Информацията се генерира с проучване на потребителите на сайта в замяна на персонализирани обяви за работа. Работодателите получават достъп до доклади за своя бранш.

 

3_banianagodinataБаня на годината (www.banianagodinata.com/) е сайт, който ICYGEN създаде през 2005 за промоция на конкурса на Идеал стандарт. Всяка година на сайта се провежда кампания с криейтив за популяризиране на конкурса и участието в него. Тази година идеята „Ела в моята баня” е в стил уеб 2.0.

 

4_FLY16x9FLY (http://www.fly16x9.com/) е уникална платформа за артисти в различни области (мода, музика, танц, дизайн, фотография), която използва филма и технологиите да представи глобално работата им.